lördag 6 juni 2009

franskt ointresse, svenskt engagemang

Analysen av den turbulenta tv-debatten den 4 juni fortsätter.

Förutom att en debattdeltagare bad programledaren att "fara åt helvete", så är det främst den obehärskade konfrontationen mellan François Bayrou och Daniel Cohn-Bendit som stannat i minnet.

Men Le Monde väljer att även analysera programmets upplägg: Detta var en debatt några dagar före EU-valet, men endast tre av de åtta närvarande, däribland Cohn-Bendit, kandiderar verkligen personligen till Europaparlamentet.

Enligt statsvetaren Dominique Reynié illustrerar detta hur lågt intresset är, hos den politiska klassen i Frankrike, av att föra en diskussion om europapolitik. Den är inte, och vill inte bli, influerad av Europa - det väsentliga är och förblir fransk inrikespolitik.
Vilket, enligt Dominique Reynié, sänder de franska väljarna ett motsägelsefullt budskap: franska politiker vill inte själva gå i den riktning de pekar. Och de som självmant tar upp europafrågan är främst EU-motståndarna, som högerextrema Front National.

Debatten i Frankrike centrerar sig också kring frågan om Turkiets inträde. Alla politiska partier, utom De Gröna, är motståndare - enligt Reynié; eftersom "vanligt folk" anses vara det. Dessa anses också vilja höra budskap om klara gränser och nationell identitet.

Valdeltagandet förväntas bli rekordlågt.

Guillaume ChampeauNumerama uppmanar sina läsare att istället vända blickarna mot Sverige, eftersom "det är där det händer": "den stora politiska jordbävningen".

Det svenska Piratpartiet går framåt in i det sista, meddelar Champeau och påtalar den helt häpnadsväckande mobiliseringen hos partiets anhängare.
Han glömmer heller inte bort att nämna de som bör äras för detta fantastiska engagemang: de stora skivbolagen och det svenska rättsväsendet.