tisdag 23 juni 2009

...och huvuden kommer rulla!

Le Parisien ger en helt obetalbar skildring av stämningen bland regeringens tjänstemän och ministrar efter presidentens tal igår i Versailles. Bekymrade miner, rynkade ögonbryn, oroliga kommentarer.
President Sarkozy förväntas göra stora ommöbleringar i regeringen - i syfte att rensa ut de som missbrukat hans förtroende genom sina tillkortakommanden.

Däribland kulturminister Christine Albanel, som kan komma att få bära hundhuvudet för den katastrofala hanteringen av hadopi-lagen. "Hon är körd", enligt en källa nära presidenten.

Vad sade då presidenten i sitt tal? Bland annat upprepade han två gånger uttrycket "den nya regeringen", en formulering som inte fanns i den skrivna versionen av hans tal och som han, enligt Le Parisien, yttrade på ett "njutningsfullt" sätt.

"Det här betyder att förändringarna kommer att bli stora!", oroade sig en minister. "Alla granskas, man aktar sig", sade en statssekreterare. "Det är en total black-out, vi vet ingenting", rös en tredje medlem av regeringen.
På ondsdag kommer de att få klrhet. Men redan nu spekulerar man i vem som skall efterträda kulturministern. Filmskaparen Yamina Benguigui, tror Le Parisien. Frédéric Mitterand, brorson till den socialistiske ex-presidenten, tror Le Nouvel Observateur.