lördag 13 juni 2009

Chat med Jérémie

Écrans/Libération organiserade igår en chat mellan sina läsare och Jérémie Zimmermann, talesman för La Quadrature du Net, apropå de senaste turerna kring hadopi-lagen och den digitala friheten.

Organisationen La Quadrature du Net spelar numera en betydelsefull roll i politiken. Genom att tillhandahålla fakta och erbjuda skarpa analyser har de lyckats både med att informera och influera politiker.
De politiker från Parti Socialiste, Les Verts och Parti Communiste Français som valde att dra lagförslaget inför Författningsdomstolen förlitade sig till stor del på information och argument från La Quadrature.
Kulturminister Albanels föraktfulla avfärdande av organisationen; "fem grabbar i ett garage", är legendarisk.

Utdrag ur chatten:

Jérémie Zimmermann presenterar organisationen:

J Z: (...) La Quadrature du Net är ett medborgarkollektiv som informerar om lagförslag som innebär en fara för individens frihet i den digitala verkligheten. Jag är just nu talesman på heltid. Vi är några tiotal i centrum för verksamheten. I själva verket är vi tusentals "grabbar i garage". :)

deb90 : Efter Författningsdomstolens förkastande så kan bara en domare, och ingen icke-juridisk instans, besluta om avstängning från nätet. Innebär det en seger för rätten till en rättvis prövning?

J Z: Författningsdomstolens beslut är en stor seger: den bekräftar att tillgång till nätet och rätten att betraktas som oskyldig tills motsatsen bevisats är viktigare för vårt samhälle än underhållningsindustrins nycker. Dessutom bekräftar den det som vi hävdat i månader: Hadopi föraktar medborgarens fundamentala rättigheter, i synnerhet rätten till en rättvis prövning - med sin omvända bevisföring - och yttrandefriheten, som är essentiell i en välfungerande demokrati.
(...)

Matière Noire:
Utan hotet om att kunna stänga av från nätet; kan hadopi-lagen fortfarande verka avskräckande?

sourcellier: (...)...kommer den vara effektiv, eller inte alls? Har den inte tillslut bara blivit ett spel för gallerierna?

J Z: Christine Albanel har sagt det själv: "det kanske inte blir särskilt effektivt, men det som räknas är att lyckas uppnå en attitydförändring" samt "den här lagen är ägnad att installera ett psykologiskt ramverk"...med andra ord en slags fågelskrämma. Kommer den här "grejen" att kunna övertyga någon om att dela är något dåligt? Jag bevivlar det.

(...)

Yeey: Tror ni på allvar att det är möjligt att inrätta undantagsdomstolar för "pirater" som Albanel och hennes medarbetare föreställer sig?

J Z: Hadopi- lagen är inte särskilt hotfull i sitt nuvarande tillsånd. Däremot kvarstår problemet med underhållningsindustrins "privatpolis", men den information man samlar in har inget bevisvärde, så skadeverkningarna är beränsade. Däremot kvarstår kravet att "säkra sin uppkoppling" , men inte längre kravet att installera den famösa, "magiska mjukvaran" som man har talat så mycket om utan att kunna berätta vad den egentligen skulle göra. (...) Vad beträffar detta att "inrätta domstolar" så uppmanar jag er att tala med några jurister om deras arbetsförhållanden i domstolarna (...). Jag betvivlar deras förtjusning inför dessa framtidsperspektiv...men de kan alltid försöka. Jag ser fram emot att se de första domsluten!

xtAX1IOp: Skulle ett bötesstraff vara mer acceptabelt, istället för avstängning? Skulle Författningsdomstolen godkänna det?

J Z: Ett bötesstraff skulle inte vara mer acceptabelt än en avstängning. Många stirrar sig blinda på sanktionen, men det är inte det som, redan från början, varit det mest chockerande för oss. I själva verket är det idén om en privatpolis, anklagelser och domar utan bevis och det faktum att man tillerkänner en administration dessa maktmedel, som varit det mest problematiska. För att inte tala om de förhållanden under vilka lagen tillkommit: genom ett osunt inflytande från underhållningsindustrins lobbygrupper på kulturdepartementet, det faktum att man skriver en lag för att svara på ett "problem" vars verklighetsbakgrund inte är bevisad, och föraktet för alla instanser som uttalat sig i frågan (däribland Europaparlamentet).

(...)


GooGui: Ur er egen personliga synvinkel, vilket skulle vara den bästa lösningen för att kreatörernas inkomster skall fördelas på ett mer rättvist sätt än idag?

J Z: Det verkliga problemet för skapandet idag är inte Internet, utan det sätt på vilket artister, författare och kompositörer får ersättning. På samma sätt som det inte är delandet av verk som är det farliga för kreatörerna, utan de kontrakt som binder dem till producenter.

Kreatörer måste fås att förstå att internet och den digitala teknologin är en möjlighet för dem att stå i direktkontakt med sin publik genom att befria sig från mellanhänderna och äntligen ställa frågor om den del av kulturindustrins inkomster som tillfaller dem (...). En sak är säker för mig: fans är alltid beredda att hjälpa de artister de älskar, och Internet är ett fantastiskt verktyg för att kringgå dessa mellanhänder, som alltför länge ätit sig övermätta.

(...)

alphoenix: Man talar om att placera Frédéric Lefebvre på kulturdepartementet. Vad tycker ni om det?

J Z: Honom skulle jag lättare föreställa mig på ett departement för icke-kultur! men allvarligt talat, så kan det inte bli värre än med Christine Albanel...Det finns ett fundamentalt problem med en stor ömsesidig förtrolighet mellan de politiska departementen och industrin, och det är inget nytt. Våra europeiska (och utomeuropeiska!) kollegor skrattar när de hör att i Frankrike så är det kulturdepartementet som reglerar Internet.

(...)

Vainzou: Skulle La Quadrature kunna spela en roll i ett franskt Piratparti?

J Z: Vad jag vet finns inget sådant, trovärdigt, "piratparti" i Frankrike (förutom några smågrupper som har försökt) och jag tror inte att den svenska modellen är direkt överförbar till Frankrike. Idag är vi starkare än förut, vi har ett solitt kontaktnät som stödjer och hjälper oss, och mängder med frivilliga som gör ett imponerande och absolut nödvändigt arbete (hello gibus, tonfa, taziden, theocrite, dek, vinci, Balise, Siltaar, rflores och alla andra!! <3>

(...)

Kontaktinformation; contact@laquadrature.net eller IRC (#laquadrature på irc.freenode.net)