tisdag 9 juni 2009

Den Gröna Vågen

Den stora överraskningen i det franska EU-valet var den imponerande framgången för Daniel '138an' Cohn-Bendit och hans Europe Ecologie.

De Gröna
är nu den tredje politiska kraften i Frankrike, och dessutom praktiskt taget lika stor "den andra"; Parti Socialiste.

Dock; valet för de flesta fransmän, närmare 60%, var att inte rösta alls. Valdeltagandet var rekordlågt. Liberation ser i detta en förklaring till UMPs odiskutabla valframgång: de som mobiliserade sig var de ansvarstagande seniorerna, bland vilka UMPs väljare är klart överrepresenterade. Detta kan, fortfarande enligt Liberation, ses som en delförklaring till högervågen över Europa.

Men de som röstade, och som inte röstade på UMP, valde Europe Ecologie.
Owni.fr meddelade strax före valet, i samband med att de rapporterade om den väntade framgången för (PP), att det även i Frankrike fanns ett sätt att rösta meningsfullt: genom att rösta på Europe Ecologie.
Förutom sitt miljöengagmang så vill de även tillåta ickekommersiell fildelning - och är kompromisslösa motståndare till HADOPI.
Den gröna gruppen i Europaparlamentet, som idag har 42 mandat, har från början visat stöd för The Pirate Bay och kämpat mot inskränkningar i friheten på Nätet.

Se deras anti-upphovsrättslobbyfilm på Owni-länken ovan!

Daniel Cohn-Bendit kallar Europa för Sarkozys garde-fou - vilket bokstavligt betyder "dårvaktare" men som i dagligt tal står för en säkerhetsanordning av något slag, särskilt ett skyddsstaket, och som bildligt innebär något om förhindrar fel.

Cohn-Bendit nämner den "fullständigt idiotiska" hadopi-lagen som exempel. Visst, säger han; la France n’a pas pris en considération la décision européenne. Ok. Mais les justiciables pourront invoquer le droit européen en cas de condamnation. Ce sera alors à la Cour de Justice Européenne de décider qui a la prérogative."
"
Frankrike struntade i det europeiska beslutet. Ok. Men svarandesidan kan komma att hänvisa till den europeiska rätten vid fällande dom. I så fall blir det Europadomstolen som får avgöra vad som har företräde."