söndag 28 juni 2009

kryp, kryp, kryp

I ett inslag i tv 4-nyheterna igår berättades det om en man som sitter inlåst på obestämd tid i svenskt häkte på order av den turkiska regeringen.
Eventuellt skall denne man, som uppger sig ha blivit svårt torterad i ett turkiskt fängelse, snart även att utlämnas till denna regim.
Mannen har dock fått politisk asyl i Sverige. Men sedan har tydligen Turkiets regering slagit en snabb signal till den svenska, eller möjligtvis twittrat - och därmed ställt alla rättsamhällets principer på huvudet.

Det är sedan länge uppenbart att den svenska regeringen kryper för USA och amerikanska affärsintressen. Men att de även gör det för Turkiet kommer som en överraskning och har sannerligen ett stort nyhetsvärde.

Tydligen kan vilken regim som helst ringa upp den svenska och begära en polisrazzia mot misshagliga, utlämning av människor med asylskäl, eller polishämtning och inlåsning i svenskt häkte på order av Högsta Domstolen.

Tv4:s reporter frågade statsminister Reinfeldt om detta agerande kunde anses rimligt; dvs att eventuellt lämna ut en person till den regim som, enligt uppgift, fängslat och torterat honom av politiska skäl.
"...man tar fram underlag...", svarar statsministern undvikande och tillägger att han har förtroende för det svenska rättsväsendet. Utmärkt.

Men Reinfeldt glömde tillägga att de som har för vana att fildela turkiska filmer nu omedelbart bör sluta med det.

Omedelbart


Bakgrund