lördag 20 juni 2009

Versailles-protokollet

På måndag är det första gången sedan 1793, som Frankrikes statschef talar till de båda politiska församlingarna; Nationalförsamlingen och Senaten, samlade i Versailles.
Det finns därför inget "protokoll" som föreskriver hur detta skall gå till; situationen har förändrats sedan sist.

Bernard Accoyer (UMP) kommer att fungera som talman och formellt välkomna presidenten.

Man är angelägen om att detta tillfälle skall vara "värdigt" enligt presidentens intruktioner: "Faites simple et fluide, pour que ce moment républicain soit aussi digne que possible."
"Gör det enkelt och få det att flyta, så att detta tillfälle i republikens historia blir så värdigt som möjligt".


Cermonielet har diskuterats vid många möten mellan Élyséepalatset och Nationalförsamlingens ansvariga. Evenemanget kommer också att vara omgärdat av högsta möjliga säkerhet.
"Hela Republiken är där. Händer det något blir det förnyelser...", ironiserar en ledamot.

Jean-Marc Ayrault (PS) uttrycker endast förhoppningen att presidenten inte skall provocera; "Han måste verkligen gå över gränsen för att vi skall reagera."

Förmodligen känner sig Accoyer lättad över att kommunister och Gröna valt att hålla sig borta.
Inga bänkar finns att hamra i och Accoyer har låtit placera ledamöterna i bokstavsordnming så att de inte kan störa den historiska "kongressen" i grupp.

Accoyer har också samtalat enskilt med socialisternas representanter. "J'espère qu'ils ne siffleront pas le président. De toute façon, j'ai préparé un moyen pour les en dissuader."

"Jag hoppas de inte kommer att vissla ut presidenten. Hur som helst så har jag förberett en åtgärd för att avskräcka dem från det.", meddelar nationalförsamlingens talman, utan att gå in på vilken.