fredag 19 juni 2009

Mineralvattenlandet

Frankrike är ett mineralvattenland.

Mineralvatten på flaska brukar nämnas som ett exempel på förmågan att kunna "konkurrera med gratis".
Men fransmännen har utvecklat denna förmåga till en stor och skön konstart.

På marknaden finns ett rikt utbud av konkurrerande märken och mineralvattnet är en oundgänglig del av den franska vardagen. Alla dessa vatten konkurrerar med sina unika egenskaper; sina halter av vissa mineraler och dessa mineralers inbördes proportioner och den påverkan detta anses ha på organismen.
Vilket inte bara är marknadsföring: Vissa vatten rekommenderas till vissa grupper - som spädbarn och gravida kvinnor - vissa vatten avråds samma grupper bestämt ifrån, på olika hälsogrunder.

Men dessa vatten konkurrerar också med sitt ursprung: källan någonstans i Frankrike och källans historia, regionens historia och vad som förknippas med den.
Här börjar produktionen av mervärdet; det som verkligen säljer vattnet.

De stora vattenmärkenas hemsidor är fyllda av poetiska beskrivningar som syftar till att frammana en sfär av associationer, av drömmar och fantasier.
Man väljer ett vatten som alstrar välbefinnande med hjälp av känslor, och detta mervärde, som omger flaskan som ett skimmer.

Reklamavbrotten i tv översvämmas av vattenreklam, som vill skapa myter.

Evian, "en källa till ungdom", som nu även lanserat ett hudvårdsmärke, Badoit (mitt favoritvatten, precis lagom med kolsyra och vacker flaska...), Wattwiller, renast av dem alla och bäst för spädbarn, Quézac, vars källa redan var känd av romare och kelter och som givit upphov till medeltida legender, Salvetat, sydfrankrike på flaska, Chateldon, ren lyx: Solkungens favoritvatten, som han lät frakta från källan i Puy-de-Dôme till hovet i Versailles...

Jag vill åka till Frankrike - och dricka vatten...