onsdag 10 juni 2009

En elak liten dam

Barbro Hedvall, ledarskribent på DN, kommenterar den spektakulära valframgången för Europe Ecologie, berömmer dess kandidater, och avslutar med:
Till skillnad från Piratpartiets folk är det människor med politisk erfarenhet. Av dem kan vi vänta resultat.

Det får vi hoppas, eftersom Europe Ecologie i frågor som rör Internet är fullständigt eniga med Piratpartiet - och fullständigt oeniga med DN, som bedrivit en osedvanligt osmaklig kampanj mot fildelning, The Pirate Bay, eller egentligen; mot Internet som fenomen.

Ur Europe Ecologies program:
"Internet n'est pas un simple nouveau canal de distribution. Nous nous positionnons pour un internet actif, où le libre partage est un principe central..."
"Internet är helt enkelt inte en ny distributionskanal. Vi tar ställning för ett aktivt internet, där det fria utbytet/delandet är en central princip..."

Owni.fr sammanfattar:

De Gröna har kompromisslöst bekämpat HADOPI, de har motsatt sig svenska IPRED, de är för ett öppet informationssamhället, mot utökad copyright, för mer Open Source, mot mjukvarupatent, för ett fullständigt neutralt nät à la digital allemansrätt, för icke-kommersiell fildelning - de säger:

“les usages non commerciaux de l’internet ne doivent pas être l’objet de sanction”.

"Icke-kommersiell användning av Internet skall inte vara föremål för sanktioner."

De ser P2P som ett verktyg för upptäckt och utbyte.

De tar otvetydig ställning för det fria Nätet genom att motsätta sig “toute surveillance systématique du net, car elle est incompatible avec le droit à la vie privée”.

"...all systematisk övervakning av Nätet, eftersom detta är inkompatibelt med rätten till privatliv."

De Gröna tar ställning mot allt som DN står för.

Förhoppningsvis kan vi förvänta oss resultat. Resultat som får den lilla elaka damen på DN att stampa i marken av ilska.