fredag 26 juni 2009

Nätets baneman snart utan stol

Det har surrat ett obehagligt rykte på Nätet sedan igår: Frédéric Lefebvre kommer att hamna på kulturdepartementet! Som statssekreterare åt nye kulturministern!
Ryktet är både skrämmande och absurt. Skrämmande, därför att ingenting är längre omöjligt och absurt, därför att det handlar om presidentens hejduk och hantlangare; Näthataren Lefebvre.

Ryktet verkar ha tagit fart efter en obekräftad uppgift i Le Point som i sin tur citerar en källa i Élyséepalatset. På Nätet spreds ryktet snabbt, i en känsla av mild panik, blandad med misstro.

Lefebvre
har dock dementerat.

Bakgrunden är att Frédéric Lefebvre snart kommer att förlora sin plats i Nationalförsamlingen - som han aldrig valts in i - en plats han tilldelats som ersättare för ledamoten André Santini (UMP).
Santini väntas snart återta sin plats, och Lefebvres framtid är därför oklar. Chansen att han skulle kunna erövra en plats i parlamentet på något demokratiskt vis är liten.

Lefebvre har gjort allt för att sammankoppla internauts med terrorism, pedofili, kriminalitet och psykopati. Han har jämfört sajter som erbjuder streaming med knarklangare. Han har starka band till diverse lobbygrupper och är själv en lobbyist. Han vill censurera, kontrollera, filtrera och beskatta Nätet sönder och samman. Han är ett skräckexempel.

Alltså måste man hoppas att han hamnar någonstans där hans destruktiva kraft kan neutraliseras, där den gör minsta möjliga skada.
Kultur
och digital ekonomi är definitivt inte hans områden.