tisdag 9 juni 2009

Internet för fångar

Den katolska dagstidningen La Croix berättar att franska fångvårdande instanser insett Internets betydelse och vikten av att motverka "digital analfabetism".

Därmed prioriterar franska fängelsedirektörer annorlunda än franska regeringen, som vill stänga av folk från Internet en masse.

Ett fängelse i Bordeaux-Gradignan startade pilotprojektet; åtta datorer står till fångarnas förfoganden - dock efter särskilt tillstånd och med en starkt begränsad tillgång till Nätet.
Här finns någon slags överensstämmelse i tanken mellan kriminalvården och regeringen.

Bland de ca 200 godkända sajterna finns Légifrance(juridik), domstolen i Bordeaux, prefekturen i Gironde, Louvren (konstmuseet i Paris), l’Encyclopédie Universalis, Doctissimo(hälsa), samt nyhetssajter, bemanningsföretag och bostadsförmedlingar.
Efter två månader hade sju intagna funnit arbete.

De intagna erbjuds också hjälp: "Sur la trentaine de ceux qui ont bénéficié de cette formation, plus de la moitié ne maîtrisait pas l’outil Internet", "Av det trettiotal som haft förmånen att delta i utbildningen var det hälften som inte behärskade verktyget Internet.", berättar Corinne Peltier, som koordinerar verksamheten.

"Aujourd’hui, il est devenu difficile d’accéder à un emploi si l’on n’a pas un minimum de connaissance de l’ordinateur"

"Idag har det blivit svårt att få ett arbete om man inte har ett minimum av kunskaper om datorer", understryker fängelsedirektören Philippe Audouard.