torsdag 7 maj 2009

Ur protokollet

På följande sätt inleddes gårdagens diskussion om hadopi-lagen i Frankrikes Nationalförsamling:

M. le président (talman) Ordet går till Monsieur Jean-Pierre Brard. (PCF, Parti Communiste Français)

M. Jean-Pierre Brard. Herr Talman (...) en extremt viktig händelse har inträffat idag: Europaparlamentet har för tredje gången, och med en förkrossande majoritet - där har inte UMP majoritet - antagit, med röstsiffrorna 407 mot 57 och 171 som avstod, anti-hadopi-texten som helt utan tvetydighet förbjuder godtycklig avstängning från Internet utan beslut av en domare.

M. Patrick Roy. Ah, ah !

M. Jean-Pierre Brard. Mme Viviane Reding, EU-kommissonnär - som har ministers rang i unionen - reagerade omedelbart på omröstningen och påminde om att hela telekom-paketet hade godkänts med undantag för den ökända 138an, som Rådet blockerar.(...) Så vad säger hon egentligen? Jo, att Rådet inte envetet skall inta en position liknande den franska regeringens.

Madame la Ministre, Monsieur le sécretaire d'État (Herr statssekreterare), jag är övertygad om att förnuftet kommer att triumfera och att debatten äntligen kan göra halt här.

Förra torsdagen, den 1 maj, befann jag och Patrick Bloche (PS) oss på Paris' gator tillsammans med internauts och tiotusentals demonstranter. Nätsurfarna gav oss denna Hadopi-flaska, till oss alla, Madame la ministre! En utmärkt årgång från Languedoc! (skratt och förargade utrop)

M. Jean Roatta. Är det rosé ?

M. Jean-Pierre Brard. Madame la ministre, monsieur le secrétaire d’État. Jag är säker på att ni känner att självkritikens ögonblick har kommit. Vi föreslår att ni firar med oss, med hjälp av nätsurfarnas vin, denna seger som hemförts av Europaparlamentet och som uppmanar er att självmant dra tillbaka er text.

M. Franck Reynier. En uppmaning till att vältra sig i överflöd!

M. le président (talman). Ordet går till Monsieur Patrick Bloche.

M. Patrick Bloche. Herr talman (...) Jag är inte flödande mångordig, som Jean-Pierre Brard, särskilt som jag inte kom hit med en flaska…

M. Jean-Pierre Brard. Det var jag som anförtroddes den!

M. Patrick Bloche. Absolut, käre kollega, detta uppdrag anförtroddes er.

M. Jean-Pierre Soisson. Men var är den, denna flaska?

M. le président. Monsieur Soisson, var god sätt er på er plats!

M. Jean-Pierre Soisson. M. Bloche's prat saknar helt intresse. En flaska, däremot, har en helt annan charm! (Skratt)

M. Dominique Tian och M. Didier Mathus. Det är inte Chablis !

M. le président. Gå och sätt er, monsieur Soisson!

M. Jean-Pierre Soisson. Om det inte är Chablis...Tillbaks till allvaret, barnungar! (Skratt)

M. le président. Monsieur Bloche, fortsätt med ert anförande.