lördag 30 maj 2009

Prinsessan de Clèves

Den franska litterära världen är ytterst elak.

I början av året lanserade Le Nouvel Observateurs litteratursajt bibliObs en kampanj; le Sarkothon 2009 där man drypande av hån uppmanade medborgarna att skicka böcker till den illitterate kulturfienden Sarkozy: "VOUS AVEZ DES LIVRES, Nicolas Sarkozy n’en a pas. Vous les avez lus, pas lui. Soyez solidaires et citoyens: offrez un livre à notre président!"

"NI HAR BÖCKER, det har inte Nicolas Sarkozy. Ni har läst dem, det har inte han. Var solidariska medborgare: skänk en bok till vår president!"


Detta segment av kulturvärlden har presidenten inte imponerat på; litteraturens folk angriper honom oupphörligen för hans bristande bildning, hans fientliga inställning till klassiska franska verk och hans vulgära framtoning, som man jämför med en rappares. Särskilt avskyr man hans iögonfallande klockor.

På listan av böcker som Le Nouvel Observateur ville skänka presidenten återfinns ett emblematiskt verk: La Princesse de Clèves, av Madame de La Fayette, utgiven år 1678. (Wikipedia, eng.)

Denna bok har presidenten ett sällsynt ont öga till. Vid ett flertal tillfällen har han uttalat sig nedsättande om detta centrala franska verk, som läses i alla skolor.
Ett av de mer anmärkningsvärda angreppen skedde i februari 2006, då presidenten sett de allmänbildningsfrågor som skulle ställas till personer som sökte statlig tjänst:
"Un sadique ou un imbécile avait mis dans le programme d’interroger les concurrents sur 'la Princesse de Clèves'. Je ne sais pas si cela vous est souvent arrivé de demander à la guichetière ce qu’elle pensait de 'la Princesse de Clèves'."
"En sadist eller en idiot hade fört upp på programmet att utfråga konkurrenterna om 'La Princesse de Clèves'. Jag vet inte om ni någonsin frågat någon bakom en disk vad de tycker om 'La Princesse de Clèves'."

Boken har nu blivit en symbol. Den slår försäljningsrekord. Man anordnar offentliga uppläsningar i flera franska städer. På bokmässan i Paris förra veckan lanserades en turkos knapp att bära på kläderna, med texten Je lis la Princesse de Clèves, "Jag läser la Princesse de Clèves". Tv-kanalen France 5 uppmanade i sin sändning "La Grande Bibliotèque" fransmännen att sända ett exemplar av denna bok till presidenten - om de inspirerats till detta av BibliObs kampanj är oklart.

Hur säljer man en bok?, frågar sig BibliObs, och svarar: Genom att be Sarkozy att uttala sig nedsättande om den.

Björn Wiman, kulturchef på Expressen, försöker föreställa sig en motsvarande, svensk situation.