lördag 2 maj 2009

En enkel fråga

Journalist: - Vet ni vad peer-to-peer är?
Äldre herre: - Nej.
J: - Streaming?
Ä H: - Jag talar franska - ursäkta!
Den äldre herrn avlägsnar sig förargat.

Detta scenario skulle inte vara anmärkningsvärt om inte intervjuoffret varit Jean-Pierre Grand (UMP), en av de ledamöter i Nationalförsamlingen som kommer att rösta igenom hadopi-lagen.

Och han är inte unik. På frågan "vad är peer-to-peer?" stod samtliga intervjuade från UMP mer eller mindre frågande. Dock aldrig svarslösa. Henri Plagnol (UMP) gav den tvärsäkra förklaringen att det "innebär att någon kan ta kontakt med någon annan i samma situation via digitala teknologier" och ansåg helt följriktigt att detta var något mycket positivt som borde uppmuntras.
Guenhaël Huet (UMP) sade sig ha hört talas om det, men kunde inte förklara vad det betydde eftersom det var något "tech-nique".

En leende Charles de la Verpillière (UMP) erkände att han själv inte visste, men att hans söner, 14, 17 och 19 år, däremot gjorde det: "Jag anar nog vad de har för sig på min dator och jag skall övervaka det..."
Nog säkrast, eftersom hadopi-lagen kriminaliserar bristande uppsikt över den egna internetuppkopplingen - och det skulle vara Monsieur de la Verpillière som skulle bli avstängd.

De socialistiska ledamöterna var betydligt mer välinformerade, men endast Yves Cochet från De Gröna kunde briljera med sin kunskap.

Le Figaro
länkar till filmsnutt.