onsdag 6 maj 2009

Go, Francis!

"La peur du gendarme n’est pas le commencement de la sagesse, mais c’est le commencement de la violence."
"Rädslan för straff är inte vishetens begynnelse utan våldets."

Orden är Francis Lalanne's - mannen som med ett flöde av aforismer tog strid mot hadopi-lagen i ett debattprogram igårkväll på den franska tv-kanalen France 3.

Francis Lalanne
är sångare med lång karriär bakom sig och förekommer flitigt på tv. Nu, visar det sig, är han starkt engagerad mot hadopi-lagen och dessutom kandidat till Europaparlamentet för
"Alliance écologiste indépendante (AEI)", ett oberoende grönt parti.

Han fortsätter kärnfullt:
"C’est pas en mettant un flic derrière chaque internaute. Ou une loi derrière chaque problème qu’on va résoudre quelque chose" "Det är inte genom att ställa en snut bakom varje nätsurfare och en lag bakom varje problem som man löser något."

Dessutom anser han att konsekvensen av de lagar som just nu håller på att införas innebär en "civil diktatur".

Francis Lalanne lever uteslutande på sin musik. Detta hindrar honom dock inte från att klarsynt resonera kring fildelningsfrågan och "pirateriet". Han fortsätter:

"Sången och musiken tillhör de ytterst sällsynta produkter som människor köper efter att ha konsumerat dem. Jag går t o m ännu längre: Ju mer de konsumerat, ju större lust att köpa."

"Att skylla skivindustrins kris på det man kallar 'piratverksamhet' är bedrägeri. Om krisen finns, och det gör den, så beror den inte på folk som laddar ner. Det är lika fel som att påstå att de som laddar ner inte köper några skivor. Idag är utbudet så stort att man helt enkelt inte kan köpa allt."

"Jag föredrar att man 'stjäl' min musik - som man säger, jag anser inte att det är stöld - framför att man inte lyssnar på den."

Alla bör, med start idag, lyssna på Francis Lalanne.