Regeringens talesman Luc Chatel beklagar den överdrivna nit som visats av polis och rättsväsende i Marseille, sedan en 47-årig filosofilärare blivit anhållen och därefter dömd till 100 euro i böter för störande av allmän ordning.
Filosofiläraren, som bevittnade en hårdhänt säkerhetskontroll, utförd av två poliser på järnvägsstationen Saint-Charles, ropade två gånger: "- Sarkozy, je te vois!, Sarkozy, jag ser dig!", vilket väckte de förbipasserandes munterhet.
Det skulle han inte ha gjort. Den slutgiltiga domen väntas den tredje juli.
Bloggen Les mots ont une sense konstaterar att det knappast kan innebära ett brott att höja rösten på en järnvägsstation under rusningstid och frågar sig istället om det var själva omnämnadet av den-vars-namn-inte-får-uttalas, som utgjorde brottet. Tydligen; och den benämningen på presidenten börjar dyka upp på forum och i kommentatorsfält.
En annan mycket märklig historia är fallet med universitetsläraren, journalisten och författaren Claude-Marie Vadrot, som nekades tillträde till Paris' botaniska trädgård.
Den 31 mars gick Vadrot med sina elever från en kurs i biodiversitet, vid Universitetet Paris VIII, för att besöka Jardin des Plantes. Eleverna släpptes in, men deras lärare stoppades av säkerhetsvakter vid grinden, på order.
Efter upphetsade diskussioner kom säkerhetschefen till platsen och påpekade föraktfullt att han visste vem Vadrot var; drog hans CV i sammandrag och hänvisade till hans regeringskritiska blogg.
Upprördhet. Protester. Vadrot uppsökte en annan ingång, men även den blockerades av dessa nitiska vakter.
Sedemera, då det bisarra i situationen tycktes gå upp för alla parter, släpptes han in - men bara på villkor att han inte skulle tala politik med sina elever. Ett löfte han "givetvis bröt, eftersom det var absurt".
University world news rapporterar på engelska.
Ett annat fall då en univeritetsanställd råkat ut för nitisk behandling, gäller Clément Onimus, doktorand i Mellanösterns medeltidshistoria, vid Sorbonne. Han deltog, som så många andra just nu inom universitetsvärlden, i en demonstration mot regeringens planerade universitetsreformer.
Han greps av elitpolisstyrkan CRS och släpptes först två dygn senare, omtumlad och bestört, efter att blivit anklagad för att ha kastat en vinflaska samt dessutom dolt sitt ansikte, vilket Sarkozy nyligen kriminaliserat. Omnius förnekar båda anklagelserna.
Sarkozys presidentperiod utmärks av denna alltmer tilltagande nit hos ordningsmakten; ett mentalt klimat som reflekterar presidentens benhårda attityd i frågor som rör säkerhet.
Bild på vänsterextremisten och anarko-ekologisten Vadrot när han försöker tränga sig in i den botaniska trädgården.
#6 (oktober 2024): mest om böcker
2 månader sedan