onsdag 13 maj 2009

Historien skrivs nu

Det har utbrutit ett redigeringskrig på franska Wikipedia, på den sida som behandlar hadopi-lagen.
Administratörer på Wikipedia varnar nu de inblandade och ber dem avbryta sitt "guerre d'édition" vid hot om bannlysning.

Le Nouvel Observateur
kan berätta vem som ligger bakom det: Det franska kulturdepartementet - som med stor flit skriver om artiklar i franska Wikipedia för att de skall överensstämma med regeringens officiella verklighetsbeskrivning.
Artikeln om hadopi-lagen är ett självklart mål, där man t ex skrivit om passagen som talar om "amendement Bono" - det vi kallar 138an/ 46an - för att framhålla att tillgång till Internet inte är en fundamental rättighet.

Tidningen hänvisar till journalisten Benjamin Ferran's blogg och hans bilder "före" och "efter" kulturdepartementets framfart.
Att "korrigeringarna" verkligen härstammar från kulturdepartementet bevisas, om inte av de regeringstrogna åsikterna, så av redigerarens IP-nummer.

Och nu finns följande att läsa på Wikipedias hadopi-sida:

Modification de Wikipedia par des ministères

Il a été révélé que l'article de la loi Hadopi à été modifié depuis un ordinateur du ministère de la culture[43] afin de la rendre plus présentable au yeux du public [44].

"Ministrar modifierar Wikipedia

Det har avslöjats att artikeln om hadopi-lagen blivit modifierad från en dator på kulturdepartementet för att göra lagen mer presentabel i allmänhetens ögon."

Historien skrivs i realtid.