söndag 10 maj 2009

Ett tungt ansvar

De syns allt oftare, på bloggar och i kommentatorsfält - de ständiga hänvisningarna till Sverige.
Det är dags att vi besinnar vårt ansvar: fransmän ser svenskar som ett föredöme när det gäller motstånd. Man talar om The Pirate Bay, om företag som vägrar ange sina kunder, om (PP)s framgångar i opinionsmätningar och det faktum att detta parti nu siktar på Europaparlamentet. Med misstro och beundran.

Två referenser till Sverige syns för övrigt i kommentarerna som följer på Nicolas Dupont-Aignans blogginlägg den 30/4.
I detta inlägg påstår ledaren för partiet Debout la République att han efter ett tal, i vilket han fördömt hadopi-lagen, hörde sina kollegor i Nationalförsamlingen viska till varandra: "Han har rätt; tänk att vi måste rösta igenom dumheterna."
"En sorglig demokrati!"
konstaterar Dupont-Aignan.

Nicolas Dupont-Aignan är gaullist. När han håller små anföranden (som han lägger ut på sin blogg) syns en teckning av Charles de Gaulle på väggen i bakgrunden.
General de Gaulle instiftade Femte Republiken, Frankrikes nuvarande statsskick, som ger presidenten personligen en mycket stor makt. Men Dupont-Aignan gillar inte hur den Femte Republiken förvaltas av Sarkozy. Hadopi-lagen får symbolisera detta, som så mycket annat:
"Comment un système démocratique comme le nôtre, peut-il être à ce point dévoyé par l’esprit de cour qui règne autour de Nicolas Sarkozy et de sa petite bande de vedettes sur le retour!" "Hur kan ett demokratiskt system som vårt eget i så hög grad ledas på avvägar av hovet runt Nicolas Sarkozy och hans lilla gäng av före detta kändisar?"

"En liga har tagit makten" rasar Dupont-Aignan - som tidigare själv tillhörde UMP - en liga som snabbt och cyniskt vill roffa åt sig privilegier och fördelar. Och för att möjliggöra detta, menar han, gäller det att "söva folket, tysta meningsmotståndare och ta makten över media: köpa vissa, hota andra."

Hans närmaste man, Jean-Pierre Enjalbert, borgmästare i Saint-Prix, gick förresten den 29 april - dagen då hadopi-lagen åter togs upp i Nationalförsamlingen - till polisstationen och anmälde sig själv, och hela sin administration, för brottet "illegal nedladdning". Polisen spelade med, upptog anmälan, men försatte honom på fri fot några minuter senare.
"Snyggt mediatrick!" konstaterar Le Point.