onsdag 7 oktober 2009

Elyséepiraterna

Den unika papperstidningen Le Canard Enchainé gör sig lustig över det faktum att man i Elyséepalatset ägnar sig åt storskalig piratverksamhet i syfte att hylla presidenten, samtidigt som presidenten personligen driver fram Europas hårdaste internetlagar för att beivra samma företeelse.

Presidentens medarbetare har framställt runt 400 piratkopior av en Sarkozy-dokumentär, sänd dagen innan Nationaldagen på den statliga tv-kanalen France5, för att ge den i present till utländska diplomater. Som om inte detta vore nog, så har man på DVD-omslaget ersatt upphovsrättsinnehavaren - Galaxie Presse - med "Service audiovisuel de la présidence de la République".
"Jag visste inte att jag arbetade under Elyseepalatsets copyright", ironiserar vd:n för Galaxie Presse.


Dokumentären kritiserades redan då den sändes, eftersom den uppfattades som devot och krypande respektfull. Tydligen har dess ton bidragit till uppfattningen att dokumentären framställts av presidentens egen stab - och därmed till det efterföljande, fullständigt obekymrade upphovsrättsbrottet.

Nicolas Sarkozys rådgivare i kommunikationsfrågor, den beklagansvärde Franck Louvrier, säger sig ha bett om tillstånd att kopiera filmen, något som upphovsrättsinnehavarna dock förnekar.