torsdag 8 oktober 2009

Att falla i egen grop

Man kan le åt det faktum att Sarkozy nu har en kulturminister som representerar allt presidenten gick till val på att avsky. Och som nu ställer till bekymmer genom att vara just den han är: representant för en intellektuell "kaviar-vänster" - ett hatobjekt för Sarkozys egen väljarkår, den franska motsvarigheten till Verklighetens Folk.

Under valkampanjen använde Sarkozy ofta ordet germanopratin (från kvarteret Saint-Germain-des-Prés, i Paris' 6:e arrondissement) för att avfärda och förlöjliga denna priviligierade klick och deras bestämda vänsteråsikter om "mänskliga rättigheter", "säkerheten i förorterna" och deras typiska ställningstaganden "för förövaren mot offret". Frédéric Mitterrand: - check!

Sedan dess har dock Sarkozy genomgått en metamorfos: han läser numera Proust (Le Figaro 19/09-09). Presidenten har låtit sig fascineras av den intellektuella vänstern och kapitulerat inför den; gift sig med en namnkunnig företrädare och gjort en annan till kulturminister. Verklighetens Folk är visserligen rejäla och vardagsnära, men inte särskilt glamorösa och spirituella, upptagna som de är runt sina köksbord.

Problemet är bara att det är dessa människor - som har noll förståelse för hur man kan "försvara pedofili" eller "en brottsling som Polanski" eller ännu mindre, hur man kan ta "förövarens parti mot offret" - som är Sarkozys väljare. Det är de som stöttat presidentens politik för inrikes säkerhet och hårdare tag - och som nu finner att bara högerextrema Front National tycks dela deras uppfattning om moral.
"Ni bäddar för extremhögern!", konstaterar Parti Socialiste's talesman Benoît Hamon, som instämmer i den hårda kritiken mot kulturministern.