tisdag 27 oktober 2009

Motstånd från höger

Den tidigare premiärministern Dominique de Villepins närvaro vid gårdagens seminarium om skapande, Internet och alternativ till hadopi-lagen var intressant på flera sätt. Högerpolitikern gör comeback - i väntan på ett domslut i fallet Clearstream, som i värsta fall kan innebära dryga böter och ett villkorligt fängelsestraff - som ett "alternativ till Sarkozy", troligtvis i avsikt att förbereda 2012 års presidentvalskampanj.

Le Nouvel Observateur, som inte nämner seminariets syfte eller vad de Villepin sade i sakfrågan, konstaterar att han under kvällen sagt sig erbjuda en politik som vill överbygga "klyftor", eftersom det inte tjänar någonting till att isolera sig i olika läger. På moderatorns fråga varför han önskade befinna sig där, inför ett auditorium på 300 till400 personer, svarade de Villepin: "Jag har sett ljuset och jag sade mig att det skulle vara trevligt. Trevligare än det jag upplevt de senaste veckorna."

Att döma efter kommentarer från internauts uppfattades dock inte hans närvaro som något positivt. Misstron är kompakt mot "ännu en högerpolitiker" och man ser honom som opportunistisk, manipulativ och opålitlig.

Den tidigare partikamraten Nicolas Dupont-Aignan, skarp motståndare till hadopilagstiftningen och nu ledare för gaullistpartiet Debout La République, gläds dock över de Villepins återkomst i politiken. "Je me réjouis que Villepin franchisse à son tour le Rubicon en proposant une alternative à Sarkozy. Plus on sera nombreux à la préparer, plus elle aura de chances de se concrétiser. S'agissant de celui qui portera cette alternative, on verra après".

"Det gläder mig att Villepin korsat Rubicon genom att föreslå ett alternativ till Sarkozy. Ju fler vi är desto större chans att något konkretiseras. Beträffande vem det blir som bär fram detta alternativ får vi se senare."

Den franska vänstern och De Gröna saknar för tillfället trovärdiga ledare och verkar helt inkapabla att erbjuda något som helst regeringsalternativ. Från sarkozyfalangen; irriterad tystnad. De Villepin är, enligt Frédéric Lefebvre, inte "ett ämne för reflektion".