lördag 17 oktober 2009

Cirkeln sluts

Alltsammans började på exklusiva restaurang Fouquet's avenue Champs Élysées i Paris.
Där samlade Sarkozy sina personliga vänner samma kväll det stod klart att han vunnit presidentvalet. Bland de inbjudna: representanter för en stor del av den kulturindustri som anser sig gynnas av Hadopi-lagen, och som bedrivit intensivt lobbyarbete för att få igenom den.

Den 29 oktober väljer de fyrtio författare som sammanställt antologin La Bataille Hadopi (Slaget om Hadopi) samma restaurang för att inbjuda till presskonferens och presentera boken.

I författarkollektivet ingår politiker, sociologer, lärare, aktivister, journalister, författare, jurister och poeter. Alla förkastar vad de uppfattar som en krigsförklaring i syfte att ta kontroll över Nätet och skapa ett "Minitel 2.0" - och ett snedvridet samhälle som gynnar ett fåtal men där delandet och utbytet är kriminaliserat.

La Bataille Hadopi ges ut av nätförlaget InLibroVeritas, som publicerar allt under Creative Commons och Licence Art Libre. Boken kommer att säljas i tre format ("brons", "silver" och guld" - i olika papperskvalitet och med olika "extras": med guldboken följer till exempel en T-shirt) och dessutom vara tillgänglig för kostnadsfri nedladdning.

"InLibroVeritas revolutionerar förlagsverksamheten med 'La Bataille Hadopi'"
, konstaterar förlaget på sin hemsida. Intäkter från bokförsäljningen kommer att gå till La Quadrature du Net.