måndag 26 oktober 2009

En konfrontation tar form

Uppdatering: Seminariet sänds live här och börjar kl 19.00


Anti-Hadopilägret i Frankrike får nu ett spektakulärt stöd i Dominique de Villepin (Wikipedia, eng.), tidigare premiärminister och motståndare till Sarkozy på alla plan. (Även rättsligt, eftersom Villepin i den pågående processen kring affären Clearstream anklagas för att ha konspirerat mot Sarkozy, då denne var inrikesminister.)

Dominique de Villepin kommer att närvara ikväll vid ett seminarium organiserat av initiativet Création, Public, Internet (CPI) kring "la license globale", en tänkt form av "bredbandsskatt" som skulle möjliggöra för internauts att ladda ner fritt mot en avgift som kompenserar artister och kreatörer. Industrin och den politiska högern har motsatt sig detta alternativ med näbbar och klor och fört fram hadopi-lagstiftningen som den enda möjliga lösningen, som utesluter alla andra. Enligt dessa riktlinjer arbetar även Zelnik-kommissionen, tillsatt av kulturminister Mitterrand, där endast branschföreträdare och copyrightlobbyister är representerade.

La license globale röstades igenom i parlamentet 2005, då de Villepin var premiärminister, men regeringen - under Chirac - tvingade fram en ny omröstning och förslaget röstades då ner, till fördel för lagförslaget DADVSI (eng.), hadopi-lagens föregångare.

Numerama spekulerar i de Villepins motiv. Är detta ett taktiskt drag, i syfte att få det franska "Nätet" på sin sida? I denna miljö är Sarkozy intensivt avskydd, och de Villepin kan till skillnad från sin motståndare ha insett vikten av en positiv nätnärvaro. Han driver exempelvis ett litet community och använder sin blogg till att försvara sig och föra fram sina personliga uppfattningar.
"Nätet" är en mäktig allierad - och de Villepin kommer, anses det allmänt, att sikta på presidentvalet 2012. Den ultimata konfrontationen.

Medorganisatörer till kvällens seminarium är La Quadrature du Net.
Seminariets underrubrik: "Är en ny pakt mellan publiken och artisterna möjlig?" - vilket omedelbart förklarar industrin och dess allierades motstånd.