onsdag 7 oktober 2009

Smuts

Affären Polanski tar en allt obehagligare vändning och blir allt smutsigare för de som oförsiktigt nog blandat sig i den. Kulturminister Frédéric Mitterrand har fått uppbära klander både från politiska motståndare och partivänner för att han till synes reflexmässigt och oövertänkt försvarat filmregissören, misstänkt för pedofilbrott.

Starkast har kritiken varit från högerextrema Front National (FN) som krävt kulturministerns och utrikesminister Kouchners avgång till följd av deras uttalanden. Och i måndags gick partiledaren Marine Le Pen, dotter till ökände Jean-Marie Le Pen, till angrepp mot Mitterrand i ett debattprogram i tv.
Han skriver det svart på vitt, utbrister Marine Le Pen i programmet: "njutningen han får ut av att betala små thailändska pojkar (...) och den där mannen är kulturminister!"

År 2005 publicerade Frédéric Mitterrand en självbiografisk bok; "La mauvaise vie" (ung. "Det osunda livet") - en litterärt verk som rymmer bekännelser om homosexualitet och relationer med prostituerade, om sexturism och köp av "unga pojkar". Det kan tyckas märkligt att tre månader har gått av ministerns ämbetsperiod utan att detta tjänat som grund för någon form av angrepp. Men det anses inte acceptabelt att sammanblanda det privata med den politiska offentligheten och krav på oklanderlig moral à la USA existerar inte. Det finns av tradition en stor respekt för intellektuella och tolerans inför litterära framställningar.

Men möjligtvis har även den respekten anfrätts av hadopi-debatten, som fått kulturens folk att uppvisa oklädsamma drag som girighet, intolerans och lust att bestraffa, samt - vilket fallet Polanski tydligt visar - en stor moralisk inkonsekvens. För många människor, som finner sig allt mer distanserade från eliten inom kultur, politik och media så har Marine Le Pen en tydlig poäng. Kommentarer på Nätet lyder i stil med "Jaså! - så nu är det bara extremhögern som försvarar principen om likhet inför lagen?".

Men även Parti Socialiste's talesman Benoît Hamon har nu uttryckt avsky för det som står i boken och chock över hur man i skydd av litteraturen kan försvara sexuell turism.
Kulturministern, som anser det vara "en ära att släpas i smutsen av Front National" säger sig däremot vara chockad över att en ledamot från vänstern kan ställa sig på (FN)s sida.