onsdag 21 oktober 2009

Värst för oss andra

Uppdatering: mer hård kritik från La Quadrature du Net (eng.)

Den nu välkända paragraf 138 har neutraliserats av Europaparlamentet, under anmärkningsvärda former.
La Quadrature du Net (eng) uttrycker stark kritik. "Ett förräderi" av den franska ledamoten Catherine Trautmann, anser Numerama.

Dock poängterar Numerama att den ursprungligen franska paragrafen 138ans vara eller icke vara har en mycket marginell betydelse för just Frankrike. Det faktum att Europaparlamentet redan två gånger, med stor majoritet, röstat för 138an har aldrig påverkat president Sarkozys kamp för Hadopi eller den franska lagstiftningen på området.
(Man - Copé, Lefebvre, Albanel - har dock anklagat franska socialister för att "ringa upp" sina kompisar i EU och driva igenom 138an där i enda syfte att ställa till det för högermajoriteten i den franska Nationalförsamlingen).

När sedan Författningsdomstolen, Le Conseil Constitutionnel, den 10 juni slog fast att tillgång till Internet är en fundamental rättighet och att det juridiska systemet måste blandas in före en eventuell avstängning - även om UMP nu gör allt för att slingra sig runt det - så gavs franska internauts ett betydligt mer kraftfullt skydd för sina rättigheter än någonsin 138an i Europaparlamentet skulle gjort.

Det franska konstitutionella skyddet kan dessutom bli ännu starkare - bland de starkaste i Europa - om Författningsdomstolen även ingriper mot Hadopi 2 (beslut väntas på torsdag). Värre blir det för de medborgare i Europa som "inte beskyddas av den franska Författningsdomstolen", konstaterar Numerama; deras regeringar får betydligt större manövreringsutrymme när 138an är borta.