torsdag 1 oktober 2009

Hycklarna I

Affären Roman Polanski avslöjar en djup klyfta mellan den franska och den amerikanska politiska klassens rättsuppfattning - och en avgrund mellan den franska kultureliten och den franska opinionen.

Den franska kultureliten är upprörd och skandaliserad. Stödet för Polanski var ögonblickligt, otvetydigt, känsloladdat. Man gick genast ut med vädjanden och internationella petitioner: SACD, en intresseorganisation för den franska filmbranschen - som lobbat mycket hårt för Hadopi-lagen - ber om underskrifter (fra/eng) på ett upprop som om och om igen påtalar vem Polanski är. Den franske filosofen Bernard-Henry Lévy gör samma sak.

Kulturminister Frédéric Mitterrand uttryckte omedelbart bestörtning och avsky över gripandet, likaså utrikesminister Bernard Kouchner. Mitterrand talade om ett älskat Amerika och ett "Amerika som skrämmer" - det som "nu visat sitt ansikte". Detta snabba ställningstagande för Polanski väckte dock inte odelad glädje inom den
franska högern:
"Anklagelser om våldtäkt på ett 13-årigt barn är ingen småsak, oavsett vem som misstänks för att ha gjort det", utbrast UMPs ledamot Marc Laffineur vid ett gruppmöte i Nationalförsamlingen: "Det är inte onormalt att rättvisan kräver svar, och fransmännen kommer inte att förstå att man kan slippa undan rättvisan, oavsett om man är artist, liten eller stor." Partikamraterna applåderade.

"Affären Polanski avslöjar en ny fraktur mellan opinionen och eliterna", konstaterar Le Figaro och hänvisar till "alla" nätundersökningar som gjorts sedan i söndags och som visar att stödet är överväldigande stort för ett utlämnande av filmregissören till USA. Le Figaros egen enkät visade att 70,7% av 29 500 röstande internauts var positiva till gripandet - och, betonar tidningen, "internauts är inte direkt kända för att vara stockkonservativa".

Hur kan man då förstå den franska kulturelitens upprörda ställningstagande? Ted Stanger, amerikansk författare som skrivit flitigt om fransk-amerikanska kulturskillnader, drar alla fransmän över en kam i TIME:

"The French view Polanski as an artist and celebrity and feel he deserves a different kind of treatment than ordinary people, which just isn't an option in the U.S. (...) To the French mind, this has made Polanski a combination of Oscar Wilde and Alfred Dreyfus — the victim of systematic persecution. To the American mind, he's proof that no one is above the law."

Maîre Eolas, advokat och inflytelserik juridisk bloggare gör en intressant iaktagelse: Det är samma folk som drivit igenom Hadopi-lagen som nu kräver att Polanski skall släppas fri. Han skriver på
twitter:

"Illegal fildelning, det är illa, men att våldta en 13-årig flicka som man har drogat, det är inte så märkvärdigt? Ok, jag antecknar."