tisdag 21 juli 2009

Utdrag ur Nationalförsamlingens protokoll

Kulturminister Frédéric Mitterrand stod idag för första gången inför Nationalförsamlingen för att försvara det avskydda lagförslaget Hadopi 2. Ett elddop.

Frédéric Mitterrand, respekterad intellektuell, välkänd kulturprofil och programledare i tv - med ett karaktäristiskt sätt att säga "bonsoir" - nu Sarkozys trofé och verktyg i kampen för presidentens priviligierade tvångsföreställning.

Ur Nationalförsamlingens protokoll 21/7-09

M(onsieur). Frédéric Mitterrand, kultur och kommunikationsminister: Herr talman, madame ordförande i kommissionen för kultur- och utbildningsfrågor, herr utredare, mina damer och herrar ledamöter...

M. Patrick Bloche. Bonsoir !

M. Jean Mallot. Hittills går det bra.

M. Frédéric Mitterrand, kulturminister. …låt mig berätta två små historier (...) [Kulturministern berättar Platons fabel vars moral kan sammanfattas med att man är dygdig eftersom man är synlig. Gygès som finner en osynlighetsring mördar kungen. Osynlighet uppmuntrar således till brott.] (...) när man kan försvinna med ett klick är det mycket lättare att begå brott. (Applåder från regeringsmajoriteten.)

M. Patrick Bloche. Det börjar inte bra!

M. Frédéric Mitterrand, kulturminister. Tydligen ansåg sig inte Gygès begå en brottslig handling. Det var bara ett klick.

M. Marcel Rogemont. Och efter klick kommer (claques) örfilar!

M. Frédéric Mitterrand, kulturminister. Det verkar oskyldigt. Men klick efter klick så försvinner produkten. Det liknar, ofrivilligt, den kinesiske tjuvens teknik, som förskjuter föremålet mer och mer tills han till slut låter det försvinna: han kan alltså stjäla inför ögonen på alla. Det är en form av mänsklig erosion av ett konstverk.

Den andra historien, alla känner till den, är mycket vacker: La Peau de chagrin, den berömda romanen av Balzac (...) [en ung man får alla sina önskningar uppfyllda av ett åsneskinn, men för varje önskan krymper skinnet och stjäl samtidigt mannens livskraft. La Peau de Chagrin: bokstavligen"sorgeskinnet" i sv övers. "Chagrängskinnet" eller "Amuletten"] (...) I det här fallet är det produkten som försvinner, som krymper...

M. Christian Paul. Det är tvärtom!

M. Frédéric Mitterrand, kulturminister. …och rättigheterna som är knutna till den reduceras mer och mer, som sorgeskinnet. Internet får inte vara ett sorgeskinn för upphovsrätten. (Applåder från UMP.)

Och varför detta projekt man kallar HADOPI? Det är inte klokt vad detta ord blivit populärt! Det är dock inte namnet på någon indianstam eller ett litet djur från alperna avsett att roa barn. Nej, HADOPI står för Högsta myndigheten för spridandet av verk och skyddandet av rättigheter på Internet.

Internet är en lyckosam chans för kulturen.

M. Jean Dionis du Séjour. Jasåminsann!

M. Christian Paul. Och HADOPI är en olycka för Frankrike.

M. Frédéric Mitterrand, kulturminister. Det är en vektor för spridandet av verk. Redan finns 4 000 filmer och 7 miljoner musikstycken, gratis eller mot en avgift, tillgängliga på Internet. Det är potentiellt en källa till finansieringen av skapandet och ersättning till artister. Jag återkommer till det.

M. Patrick Bloche. Om det är på det viset, varför vill ni stänga ner det?

M. Frédéric Mitterrand, kulturminister. Idag är piratverksamheten ansvarig för en ekonomisk och framför allt kulturell katastrof.

M. Michel Françaix. Struntprat!

M. Frédéric Mitterrand, kulturminister. Inom musiken så har försäljningssiffrorna för CD sjunkit mer 50% på 6 år. (Utrop från oppositionen.)

Mme Martine Billard. I förhållande till vad?

M. Frédéric Mitterrand, Kulturminister (...) [mer siffror] (...) Sådan är verkligheten.

M. Michel Françaix. Säg inte så, inte ni!

M. Frédéric Mitterrand, kulturminister. Jo, jag!

M. Didier Mathus. Det är sorgligt att se en Mitterrand sluta på det här sättet! [Farbrodern var socialistisk president]

(...)

M. Frédéric Mitterrand, kulturminister. Sedan dess har [hadopi-lagen] erhållit ett massivt stöd av den överväldigande största majoriteten av franska artister.

M. Patrick Bloche. Det är lögn!

M. Philippe Boënnec. Lite respekt för ministern!

M. Frédéric Mitterrand, kulturminister. Jag ber att få påmina om petitionen i vilken figurerar (...) [uppräkning av kända namn] (...): de mest berömda, de mest blygsamma - jag återkommer till det.

M. Patrick Bloche. De största kändisarna!

M. Frédéric Mitterrand, kulturminister. Jag vill även påminna om stödet från 1 300 oberoende franska labels…

M. Didier Mathus. Showbiz-republiken!