lördag 4 juli 2009

Marine-effekten

Imorgon kommer Frankrikes blickar vändas mot den lilla kommunen Hénin-Beaumont i det nordliga departementet Pas-de-Calais.
Hénin-Beaumont skall välja ny borgmästare och i första valomgången fick högerextrema Front National över 39% av rösterna. Skammen som alltid behäftat stympatier för Front National (FN) börjar tvättas bort.

Orsakerna är flera: dels beror det på den högerextreme ledaren Jean-Marie Le Pens (Wikipedia, eng.) dotter Marine Le Pen (Wikipedia, eng.), partiets vice ordförande, som är betydligt mer respektabel än han själv någonsin varit; dels beror det på de etablerade politikernas flagranta maktmissbruk - den socialistiske före detta borgmästaren sitter i häkte bl a misstänkt för att ha försnillat 4 miljoner euro.

Vanligtvis har socialisterna ett starkt fäste i le Nord och Pas-de-Calais som historiskt varit en fattig region med kolgruvor som främsta industri. Det var här Émile Zolàs grymma arbetarskildring Den stora gruvstrejken, Germinal (1885) utspelade sig.
Men nu är det en plats som utmärker sig genom Front Nationals framgångar.

Jérôme Fourquet, från opinionsinstitutet Ifop, konstaterar att Sarkozy lyckats attrahera en stor del av FNs väljare med sitt hårdhänta hyllande av "lag och ordning": småföretagare, hantverkare och delar av medelklassen, men att han inte lyckats på samma sätt med "arbetarklassen" som nu vänder sig till det högerextrema partiet i besvikelse och frustration.

Sarkozys parti UMP uppmanar nu sina väljare i Hénin-Beaumont att rösta på den socialistiske kandidaten.