måndag 27 juli 2009

Antoine de Saint-Éxupery, The Aviator II

Antoine de Saint-Éxupery (1900 - 1944) (wikipedia, eng.) var en legendarisk flygpionjär och författare till en av den franskspråkiga världens mest älskade klassiker; Le Petit Prince, Den lille Prinsen. Boken är skriven för barn, men är älskad av alla åldrar för sin vackra symbolik och sin insikt i människans natur. En filosofisk och poetisk historia illustrerad med författarens nu världsberömda, enkla pennteckningar och akvareller.

Boken inleds med att en flygare som kraschat i öknen möter den lille prinsen, i sin tur på besök från planeten B612. Den lille prinsens öppningsreplik: - S´ils vous plaît...Dessinez-moi un mouton." "Snälla...Rita ett får till mig."
Åtminstone den första omständigheten är självbiografisk: Saint-Éxupery var själv med om ett flyghaveri i Sahara 1935, när han och hans kartläsare skulle försöka slå ett hastighetsrekord på sträckan Paris - Saigon för en prissumma om 150 000 francs. Det två blev i sista stund, och av en tillfällighet, räddade av en förbipasserande beduin.
Författaren kunde alltså själv berätta historien i en av sina böcker; Terre des Hommes, från 1939.

Saint-Éxupery var postflygare på den tiden det var äventyrligt och utomordentligt riskfyllt. Han flög post mellan Toulouse och Dakar, fram och tillbaka över hav och ändlösa ökenvidder. Han deltog sedan som flygare under kriget. Slutligen kostade det honom livet: Hans plan försvann under en spaningsflygning över medelhavet 1944. Planet återfanns inte förrän 2003.


- Adieu, dit le renard. Voici mon secret. Il est très simple : on ne voit bien qu’avec le cœur. L’essentiel est invisible pour les yeux.

- Adjö, sade räven. Här är min hemlighet. Den är mycket enkel: man ser bra endast med hjärtat. Det viktigaste är osynligt för ögonen.
Le Petit Prince

Hela verket, på franska.