onsdag 29 juli 2009

Privat nät-polis i Schweiz - men ingen lag

"Je reconnais que la création d’une police privée du Net n’est pas bonne. Mais pour notre business, c’est la seule chance que nous ayons de survivre."
"Jag erkänner att det inte är bra att skapa en privatpolis för Nätet. Men det är enda sättet för vår business att överleva.", säger Ifpi's schweiziske vd Peter Vosseler med en ovanlig och uppfriskande ärlighet. Även han brukar dock i vanliga fall ta ord som "kultur", "skapande" och "artist" i sin mun.

Den schweiziska musikindustrin har lierat sig med Logistep, ett företag som specialiserat sig på att fiska fram IP-adresser. Dessa ligger sedan till grund för Ifpis stämningar; ungefär 20 st i månaden, inlämnade till ett motvilligt rättsväsende.

Den federala instans som skyddar individens integritet på Nätet, PFPDT, har dragit Logistep inför domstol, men förlorat. PFPDT fördömer dock tilltaget, som inte har något stöd i schweizisk lag.

Någon lag som franska hadopi vill inte ens musikbranschen ha:
"Couper l’accès au Net serait trop brutal (...) un filtrage du Net effectué par les opérateurs serait très intéressant." "Att stänga av tillgången till Nätet skulle vara för brutalt (...) en filtrering av Nätet, utfört av operatören skulle vara intressant", säger Vosseler.

"Utan lagstiftning eller beslut i domstol är det uteslutet", svarar Christian Neuhaus, talesman för Swisscom.