Frankrike var en gång ett föregångsland när det gällde att koppla upp medborgarna på nätet. På det franska nätet - Minitel. (artikel, engelskspråkiga Wikipedia)
Minitel var en onlinetjänst för telenätet utveckad av PTT (Poste, Téléphone et Télécommunications) och tjänsten användes främst som telefonkatalog, för att kolla aktiekurser och beställa biljetter. Uppkopplade användare kunde även i viss mån chatta.
Miljoner enkla monitorer delades ut gratis och fenomenet nätuppkoppling nådde stor och imponerande spridning i början av 80-talet.
Men Minitel saknade helt det som nu kan kallas Internets själ. Minitel var en centraliserad tjänst, tillhandahållen av regeringen. Och det som sker nu i Frankrike, är att "tout le monde!" - alla! - vill göra om Internet till Minitel.
Så säger Benjamin Bayart, vd för French Data Network, FDN, i en intervju i Ecrans (Liberation). Det är något som pågått i flera år; genom en rad ekonomiska, tekniska och politiska beslut. Och vem tjänar på det? Alla, avgör Bayart. Alla utom medborgarna.
Och han förklarar: "Car Internet représente une révolution, au même titre que l’imprimerie. Et les gens à qui Internet fait peur sont à peu près les mêmes à qui l’imprimerie faisait peur. Tout d’abord, ce sont ceux qui ont un business en place. Les éditeurs de DVD ayant remplacé les moines copistes. Ensuite les politiques, qui préfèrent que le peuple se taise. (...) Or les politiques préfèrent le modèle TF1 qui calme les esprits, comme nos rois n’avaient pas envie qu’on diffuse du Voltaire ou du Montesquieu. Enfin, ce sont les marchands de tuyaux qui ont tout un intérêt à un Internet à péage où les contenus sont contrôlés et bien rémunérés." "Internet representerar en revolution, på samma sätt som tryckpressen. Och de som är rädda för Internet är ungefär samma människor som var rädda för tryckpressen. Först; de som har ett affärsintresse. DVD-producenterna är dagens kopieskrivande munkar. Därefter politiker, som föredrar att folk tiger. (...) Politikerna föredrar TF1 (Tv-kanal som nu fungerar som Sarkozys maktmegafon) som lugnar sinnena, ungefär som dåtidens kungar inte tyckte om att man spred Voltaire eller Montesquieu. Slutligen är det affärsmännen som tillhandahåller vägarna och gärna ser kontrollerade och lönsamma vägtullar."
Men kontrasten mellan denna vision och det som idag är Internet är enorm. Denna vision kan bara uppnås genom total ödeläggelse, genom invasion. Och Bayart ser de tre inkörsportar som kommer att användas: Hadopi-lagen, Telecom-paketet och barnpornografin. Det yttersta syftet; att legitimera det första steget mot statlig filtrering av Nätet genom att skapa en infrastruktur för censur.
Vilket i sin tur kommer att innebära att de stora franska telecom-jättarna (som Orange, Free, Bouygues och Vivendi) kommer att använda filtren mot varandra. Bayart: "Sedan kan ni vara säkra på att Vivendi, på sitt nät, kommer att filtrera bort videos från Bouygues". Och så vidare.
Och vi har Minitel.
#6 (oktober 2024): mest om böcker
2 månader sedan