fredag 10 april 2009

10 socialister bakom 1 pelare

Den franska politiken är full av små irritationsmoment för det regerande högerpartiet UMP. Först var det "fem grabbar i ett garage", som kulturminister Albanel avfärdande kallade La Quadrature du Net - en oberoende och mycket kritisk organisation för fri- och rättigheter på Nätet - och nu är det ett tiotal socialister bakom en pelare som fått Hadopi-lagen att falla i Nationalförsamlingen.

Ordföranden för UMPs ledamöter i Nationalförsamlingen, Jean-François Copé, kallar det hela: "...un bon vieux mauvais coup socialiste, une technique classique d'obstruction qui consiste à planquer une dizaine de députés au bon moment derrière une colonne pour faire planter un texte." "...ett gammalt men fult socialistknep, en klassisk obstruktionsteknik, som går ut på att gömma ett tiotal ledamöter bakom en pelare för att sänka en lagtext." (Le Figaro 9/4-09)

Det var mer än oväntat. Omröstningen var en formalitet. 95% av alla UMPs ledamöter var frånvarande. Något liknande skedde aldrig under Chiracs tolv år vid makten, och det har bara skett tre gånger under Femte Republiken; 1963, 1977 och 1983.

Sarkozy hade redan hunnit ta emot gratulationer för sina "krafttag". Slaget var vunnet.
- Et puis, patatras! (- Och då, hoppsan!), som Le Figaro uttrycker det.

Det vilar onekligen ett löjets skimmer över Sarkozy, givetvis över Albanel, och över Copé, som inte kunnat upprätthålla diciplinen bland UMPs ledamöter. Med all sannolikhet bävar dessa idag.

Dessvärre bör även vi göra det.