tisdag 21 april 2009

Viktigaste orden

Tillägg 138/46 är tillbaka i Telekom-paketet.

Till och med formuleringen "l'autorité judiciaire" är tillbaka, från den första skrivningen som godkändes redan 2008 av 88% av parlamentarikerna. Formuleringen fastslår kravet på att sanktioner mot fildelare skall beslutas av en juridisk instans, inte en administrativ.
Detta är fjärde gången avstängning från Nätet förkastas i Europaparlamentet. In i det sista var utslaget osäkert.

Numerama rapporterar: "
Dans l'après-midi, le Conseil avait proposé d'ultimes versions corrigées, qui ont toutes été rejetées par Catherine Trautmann, remontée mardi soir par la pression des internautes qui se sont mobilisés de toute l'Europe." "Under eftermiddagen föreslog Rådet ytterligare korrigerade versioner, som alla förkastades på tisdagskvällen av Catherine Trautmann, som kände stödet från nätsurfare som mobiliserat sig över hela Europa."
Och Numerama triumferar: "Nätsurfares påtryckningar fungerar!" Och en kommentator: "Leve cyberdemokratin!"

De enda som röstade emot: Den franska högern.

Det börjar framstå som kännetecknande för den franska högern att inte acceptera demokratiska beslut då reslutatet inte uppskattas. Bortröstade lagar kommer tillbaka. Förhandlingar blockeras. Det börjar framstå som ett fundamentalt förakt för demokrati.

Oscar Swartz utökar det ordförråd som just nu behövs för att beskriva essensen i den franska högerns inställning; med dirigism och etatism/statism.

Ett annat viktigt ord är korporativism. Och, ja; fascism kan vi sedan tidigare.