tisdag 15 september 2009

Inga överraskningar väntas idag

Uppdatering: Reporters sans Frontières, Reportrar utan gränser, uppmanar i en kommuniké Nationalförsamlingens ledamöter att skydda den franska demokratin mot "förtryck i namn av skapandet".


Nationalförsamlingen förväntas idag anta Hadopi 2, konstaterar Le Monde och Le Nouvel Observateur. Efter detta återstår två etapper i parlamentet: behandling i CMP, la commission mixte paritaire - som består av 14 ledamöter, hälften från Nationalförsamlingen och hälften från Senaten - och den definitiva omröstningen.
Därefter fattas besluten av betydelse, i Författningsdomstolen och i le Conseil d' État.

Den franska vänstern är förbluffande enad i sitt motstånd mot en lag de ser som repressiv och meningslös, utan att för den delen bidra med ett öre till skapandet. Underhållningsindustrin, stödd av den sarkozytrogna högern, förlitar sig på en övergång till de "lagliga alternativen" så snart hadopi-lagens pedagogiska avskräckningsmetod fått verka. Industrilobbyn hänvisar i dessa sammanhang ofelbart till föregångslandet Sverige.

Pascal Nègre, Universal: "...den 1:a april instiftades en lag som är ungefär en motsvarighet till Hadopi. De följande tre månaderna ökade den digitala försäljningen med 78% och den fysiska exemplarförsäljningen gick också framåt. Det betyder att så snart internauts görs medvetna om problemen med piratverksamhet, så kan man plötsligt konstatera närmast en fördubbling av den digitala försäljningen och att nedgången i skivförsäljningen avstannar. Det är exakt detta vi förväntar oss av Hadopi nästa år."

Vincent Frèrebeau, skivbolagsdirektör: "Titta på Sverige: sedan tre månader har marknaden för den digitala musiken ökat med 89% tack vare en ny antipiratlag. Varför förhindra detta i Frankrike?"


(Detaljerad och väl underbyggd artikel om hadopi-lagens turer finns på franska Wikipedia)