fredag 11 september 2009

Hellre döden än France Télécom

Uppdatering: Idag kastade sig en 32-årig kvinna, anställd på France Télécom, ut genom ett kontorsfönster på fjärde våningen och ådrog sig livshotande skador.
Två av arbetsplatsens fackföreningar kräver nu ett regeringsingripande.


Igår reste sig en man - anställd på det halvt statliga företaget France Télécom - mitt under ett möte, ropade "nu får det vara nog med dumheter!" och körde en kniv i sin egen mage.

I juli begick en anställd i Marseille självmord, efterlämnande ett meddelande som inte skonade arbetsgivaren: "Jag tar mitt liv på grund av mitt arbete på France Télécom. Det finns inget annat skäl."

De senaste 18 månaderna har 22 personer inom företaget tagit livet av sig. Skälet uppges vara fruktansvärda arbetsförhållanden, omstrukturering, trakasserier och införandet av amerikanska managementmetoder.
"Vi är exempelvis 50 personer här, och hälften går på antidepressiva.", berättar en anställd på avdelningen för Internet-reklamationer. "Man skall väl inte behöva vänta på att ännu fler kollegor tar livet av sig innan något görs!".
Återkommande nyckelord: Infantilisering, övervakning, stress, depression, avhumanisering, management genom skräck...

France Télécom
har nu beslutat utbilda sina anställda i självmordsprevention. Däremot är det tyst från politiskt håll. Presidenten som vanligtvis uttalar sig om allt, har inte berört ämnet; liksom inte heller arbetsmarknadsministern Xavier Darcos eller hälsoministern Jocelyne Bachelot.

Regeringen Sarkozy har annat att tänka på, tre dagar innan parlamentet återupptar sitt arbete.
(Texten på affischen lyder: Då det verkligen börjar göra ont kommer det att vara för sent för vår frihet)