fredag 18 september 2009

Tusenbladsbakelsemånaden

"...röda frukter på våren, gula frukter på sommaren, lila frukter eller hasselnöt på hösten, pistage och choklad på vintern." presenterar Alain Passard, matkreatör, sina varianter av det klassiska franska bakverket Millefeuille, Tusenblad.

I sin originalversion - som bakverket skapades år 1867 i ett parisiskt pâtisserie rue du Bac - var det fyllt med vaniljkräm parfymerad med rom. "Sedan dess, konstaterar Le Figaro Madame, är man antingen choklad-éclair eller tusenbladsbakelse à la vanille : mjuk choklad i motsats till krispig vanilj, de lätt ålderdomliga söndagslunchernas yin och yang."

Nu har det franska pâtisserie-skrået beslutat att tidsperioden 14 september till 11 oktober skall vara tusenbladsbakelsernas månad. I en kampanj för att återuppväcka intresset för den mest klassiska av franska bakelser utlovar de nya, exklusiva skapelser av sockerbagarnas främsta hantverkare.

Tusenbladsbakelsens främsta fiende är Tiden - både den nya tid som får fransmännen att överge gamla mattraditioner, men framför allt den tid som förlöper mellan det ögonblick bakelsen är färdigställd och det ögonblick den avnjuts.

Den skall ätas direkt - omedelbart! Tusenbladsbakelsen premierar inte tålamod och behärskning.

My kind of pastry.