Maître Eolas, juridisk bloggare, konstaterar under en intervju i Le Monde:
"Man angriper en av de egna, artisterna försvarar honom: Det är korporativism.
Däremot, under debatten om Hadopi, krävde vissa artister en oerhörd stränghet mot fildelare, oavsett om detta innebar ett förakt för fundamentala rättigheter. Detta gör klyftan definitiv mellan artister och den allmänna opinionen. Jag är också irriterad över att de som protesterar mot gripandet gör det med dåliga argument; de har fel juridiskt och moraliskt. När regissören Costa-Gavras till exempel påstår att offret "var 13 år, men såg ut som 25" så gör han Polanski en otjänst."
Maître Eolas säger sig endast kunna dra slutsatsen att kulturminister Mitterrand anser att artister bör står över lagen på grund av de tjänster de gör samhället. Han fortsätter på sin blogg:
"Jag hoppade till då jag hörde kulturministern tala om 'Amerika som skrämmer' (...) Där är det otänkbart att behandla någon annorlunda för att denne tillhör en aristokrati, om än konstnärlig. För tio år sedan var Amerika nära att avsätta presidenten för att han ljugit under ed inför en jury. Även om det permanent skulle försvaga ämbetet.
En rättvisa som inte spar de mäktiga eller de som har mäktiga vänner? Man förstår att en minister i republiken Frankrike, som nogsamt gjort sin president och sina ministrar oåtkomliga för rättvisan, finner detta Amerika skrämmande."
Det är intressant att man tidigare under Hadopi-debatten, strax efter presidentens förödmjukande nederlag i Nationalförsamlingen den 9 april, ville återintroducera lagförslaget snabbast möjligt - även om det innebar att stryka behandlingen av ett lagförslag rörande stödinsatser för incestoffer.
#6 (oktober 2024): mest om böcker
1 månad sedan