torsdag 12 november 2009

Mjukvarumystik

Hadopi 2 introducerade det nya brottet "négligence caracterisée", "särskild oaktsamhet".
Det innebär att när en illegal nedladdning har kunnat genomföras från ett visst IP-nummer är därmed innehavaren av detta IP-nummer skyldig till brottet att inte ha skyddat uppkopplingen. Detta resulterar i ett varningsbrev från myndigheten HADOPI med uppmaning att snarast installera denna mystiska men okända säkerhetsmjukvara, vilket man uppenbarligen ännu inte gjort, eftersom man blivit anklagad.

Kulturminister Frédéric Mitterrand anmodas nu att precisera hur denna säkerhetsmjukvara, som skall skydda mot anklagelser för illegal nedladdning, egentligen skall se ut. "Anser ni inte att det vore önskvärt att snarast möjligt reda ut denna situation som generar oss alla?" undrar ledamoten av Nationalförsamlingen François Loos (UMP).

Frågan är dock vad man vill uppnå med sin tekniska lösning. Filtrering av all p2p i största allmänhet? Blockering av vissa sajter, till exempel The Pirate Bay, även om domen mot den inte vunnit laga kraft? Under Christine Albanels tid som kulturminister ansåg man att denna mjukvara, eller spyware, även skulle stå i kontakt med en utomstående server som skulle övervaka den uppkopplades förehavanden på Nätet.
Återstår att se vad Mitterrand har att föreslå. Besked utlovas i slutet av året.