Psykologiprofessor Pascal de Sutter kallar det Louis de Funès-syndromet - efter den koleriske rollfigur som så ofta gestaltades av Frankrikes kanske mest kände komiker. En despotisk herre som fullständigt lagt under sig sin omgivning, där alla tävlar om att uppfylla hans nycker och tackla hans känsloutbrott. lllustration!
De Sutter är specialist på fenomen inom den politiska sfären. Franska ministrar, anser han, "lever i tyngdlöshet". De omges vanligen av överdrivet artiga och servila personer, som säger "Ja monsieur, bra monsieur, enastående monsieur", tills dessa politiker tror sig vara "exceptionella personer". Den höga status, den ära och de många privilegier som tillfaller en fransk minister skiljer den franska politiska kulturen från den som förekommer i norra Europa - dit professorn räknar Belgien. "I Belgien blir alla ministrar förr eller senare, så många är de", säger de Sutter avfärdande. "Deras tjänsterum är inte märkvärdigare än mitt och de har sällan tjänstebil."
För en fransk minister kan däremot fallet bli mycket högt. De kan avsättas från en dag till en annan enligt presidentens gottfinnande. En smärtsam och omskakande upplevelse, särskilt, enligt de Sutter, för politiker med överdimensionerat ego som har svårt att acceptera att de eventuellt bara varit en bricka i ett spel. Det skulle alltså vara fördelaktigt att normalisera deras tillvaro genom att bättre omgärda både utnämingar och avsättningar med regler.
En kommentar till artikeln: "Les ministres ont l’immense honneur de servir le peuple ; on se fiche de leurs états d’âme." "Ministrarna har den enorma äran att tjäna folket; vi struntar i deras sinnestillstånd."
#6 (oktober 2024): mest om böcker
2 månader sedan