onsdag 4 november 2009

De skamlösa

För den politiske bloggaren Autheuil, som twittrade ut nyheten om ordensregnet över kulturministeriets personal, är detta ännu ett bevis på ministärens "moraliska förruttnelse".

Det är först nu listorna över republikens utmärkelser har publicerats (dock ej på Nätet), men ordnarna delades ut, till 25 medlemmar av personalen, den 23 juni - samma dag Christine Albanel tvingades lämna sin post pga Hadopi-debaclet. Denna orden, som belönar stora insatser på kulturens område, tilldelades högre och lägre tjänstemän, inklusive en chaufför och en vaktmästare, på kulturdepartementet. Är Sarkozy nöjd så är han.

Autheuil
döljer inte sin avsky: "Aucune pudeur, on se met au service des lobbies, on oublie complètement le public et on s'installe dans les meubles de la république, comme chez soi, en partant avec l'argenterie.", "Helt utan skamkänsla ställer man sig till lobbyisternas förfogande, glömmer fullständigt allmänheten och slår sig ner i republikens möbler som om man var hemma, innan man smiter med bordssilvret."

Det är en korporativistisk junta som styr Frankrike just nu och den stiftar repressiva lagar. Dessa lagar bäddar för nya, som sedan sprider sig. Plötsligt har man slagit in på en stig det blir allt svårare att lämna.