fredag 13 november 2009

Till stöd för skaparna av den Parisiska Natten

Paris, City of Lights, håller på att släckas ner av nitiska tjänstemän och ordningspoliser som kväver nattlivet under ett skred av normer och regler. Paris nattliv upplevs alltmer som störande av dess välbeställda innerstadsbefolkning, vilket leder till att reglerna stramas upp och efterlevnaden övervakas.

Nu protesterar nattens professionella, den kader av artister, underhållare och innehavare av barer, restauranger och nattklubbar som illuminerar Paris by night med föreställningar, konserter och fester. De varnar, i ett öppet brev till inrikesministern och kulturministern, för att Paris kommer att släckas ner och dö, att huvudstaden kommer att bli en sovstad, i takt med att alltfler böter utfärdas för störande av nattsömnen och etablissemang stängs i den allmänna ordningens namn.
Detta hotar, poängterar man Facebook - gruppen har nu mer än 15 000 medlemmar - "inte bara våra företag och våra arbeten, men också Paris' lyskraft på den internationella kulturella scenen och dess attraktion som turiststad."

Nättidningen Slate skriver:
"Paris souffre en fait d'un phénomène sociétal plus global : l'application permanente du principe de précaution au nom du bien être collectif. A côté de cet aspect hyper-sécuritaire qui entraine des fermetures à la chaine d'établissements nocturnes, le seuil de tolérance des individus face au bruit - que ce soit les fumeurs qui discutent sur le trottoir comme la musique - semblent atteindre des niveaux plus que jamais proches de zéro. La transformation des centres-villes en vitrines commerciales géantes n'est pas non plus en reste."

"Paris har drabbats av ett större och globalt fenomen: den ständiga försiktigheten i förebyggande syfte och i namn av allmänintresset. Förutom denna extrema säkerhet, som leder till att etablissemang stängs på löpande band, så sjunker individens tolerans för oväsen - om det nu gäller rökare som pratar på trottoaren eller musik - allt närmare noll. Stadskärnor förvandlas nu till gigantiska inglasade kommersiella centra."

Öppet brev och petition här.

Äntligen en värdig kamp för kulturen, kulturarbetarna och företag i underhållningsbranschen