fredag 14 augusti 2009

Städpatrullen

En idog patrull av flitiga städare - busy little bees från franska myndigheter och departement drar fram genom franskspråkiga Wikipedia för att lägga dess verklighetsbeskrivning till rätta.

Sådan verksamhet upptäcks i regel av mjukvaruprogrammet Salebot, som klassar omredigeringsförsöken som "vandalism" och återställer texten i sitt ursprungliga skick. Vid återkommande ändringar i text öppnas ett diskussionsforum för problem av typen: "Raderingar utförda från en IP-adress tillhörande inrikesministeriet", vilket definitivt grusar hoppet om att kunna utföra diskreta ingrepp i misshagliga wikipediaartiklar.

Inrikesministeriet, Élyséepalatset och kulturdepartementet är alla flitiga städare. Ofta gäller ingreppen försök att få politiker eller en viss politik att framstå i bättre dager.

Internetjournalisten Jean-Marc Manach som bloggar om ämnen som rör Internet, frihet och övervakning på uppdrag av Le Monde, har nu börjat samla exempel på intressanta ingrepp i franskspråkiga Wikipedia - på WikiVala?.

Exempel: Någon på inrikesdepartementet ersätter om och om igen UMPs länk, i artikeln ägnad regeringspartiet, med en länk till antisarko.net. Någon i Élyséepalatset stryker passagen där Bernadette Chirac, född Chodron de Courcel inte sägs kunna hävda någon adelstitel, för att istället påstå motsatsen. Eller värre: någon på inrikesministeriet ersätter "president" med "clown" i en artikel ägnad Algeriets president Bouteflika.

Alla datorer tillhörande den parisiske borgmästarens administration blockerades på obestämd tid av Wikipedia på grund av alltför många försök till vandalism av artiklar om olika politiker. Straffet "avstängning 3-6 månader" har även drabbat kulturministeriet (!) som förutom ändringar i artiklar om hadopi-lagen tydligen även med frenesi försökt införa ändringar i en artikel om "Äktenskapet i den kristna traditionen".