måndag 17 augusti 2009

Anka i kedjor

Den satiriska veckotidskriften Le Canard Enchainé - journal satirique paraissant le mercredi ("Den Fjättrade Ankan - satirisk tidning som utkommer på onsdagar"), grundad 1915, är en av Frankrikes äldsta nu existerande tidningar.
Den är unik i Frankrike och den övriga världen genom sin ésprit, sin kvalitet och sin fullständigt kompromisslösa oavhängighet. Inga annonser. Inga andra ägare än de som driver tidningen. Man återberättar inte nyheter från t ex franska nyhetsbyrån AFP (Agence France-Presse). Inga utmärkelser accepteras: sanningssökandet är en passion och sin egen belöning.

Ämnen: främst politik och samhällskritik - med mål såväl till höger som vänster - verkliga avslöjanden, fiktiva intervjuer, journalistiska scoop och högt skruvad satir, i en blandning som kräver sinnesnärvaro.

På Nätet; ingenting - förutom den sida där man redovisar sin avsikt att fortsätta med sin icke-närvaro, med undantag för eventuell framtida tillgång till tidningens arkiv.

"Mais notre métier, c' est d' informer et de distraire nos lecteurs, avec du papier journal et de l'encre. C'est un beau métier qui suffit à occuper notre équipe."
"Men vårt yrke är att informera och underhålla våra läsare, med tidningspapper och bläck. Det är ett vackert yrke som räcker till för att sysselsätta vårt arbetslag."

Den enda inkomsten är således försäljning av pappersutgåvan, som säljs där tidningar säljs, men som också köps i stor omfattning. Le Canard Enchainé har god ekonomi, och dess journalister bland de bäst betalda inom den franska tidningsvärlden.
På grund av sin hänsynslöshet när det gäller att avslöja politiska, ekonomiska och juridiska "affärer", är den fruktad i alla läger.

En tidning som inte drabbats av krisen. Ett unikum till priset av 1,20 euro.

Franska Wikipedia