tisdag 18 augusti 2009

Ett välriktat skott

När ex-presidenten François Mitterrands tidigare rådgivare, samhällsdebattören och författaren Jacques Attali, avfyrar en salva mot hadopi-lagen i Libération (en tidning på vänsterkanten, som dock inte lagt ut materialet på Nätet) blir det en toppnyhet på den utpräglade högertidningen Le Figaro's nätsajt.
Och Attali skjuter för att döda, en månad innan lagen skall antas av Nationalförsamlingen, enligt regeringens planer.

Intressant nog tycks det inte finnas någon tidning som officiellt stöder regeringens linje. Ingen annan gör det heller, enligt Attali, annat än de stora skivbolagen och några "politiskt väl synliga primadonnor som inte representerar någonting".

Attali ser ingenting försonande med lagförslaget. Han uppmanar istället artister att engagera sig till förmån för en slags musiklicens (contribution créative), eller bredbandsavgift, som skulle legalisera den icke-kommersiella fildelningen och till skillnad från hadopi-lagen konkret tillföra medel till skapandet.

Det är bråttom, menar Attali, även för Frankrikes aggressiva upphovsrättsorganisationer, eftersom de annars, förutspår han, kommer att vara försvunna "inom tio år".

Det alternativa scenariot skulle då istället innebära att musikbranschen och internetleverantörerna delar vinsten mellan sig, till nackdel för konsumenterna och definitivt till nackdel för artisterna själva.

Copyriot tipsar om en intressant engelskspråkig genomgång av Jacques Attali's tänkande.