Fransk press upptas idag till stor del av det tal presidenten kommer att hålla i Versailles i eftermiddag, inför nationalförsamlingen och senaten församlade en congrès.
President Sarkozys konstitutionella tilltag debatteras flitigt: den strikta åtskillnaden mellan den exekutiva och den lagstiftande makten har hållits helig.
Under Femte Republiken, vars förste president var Charles de Gaulle, har all kommunikation skett genom meddelanden från presidenten upplästa av ordföranden för respektive parlament.
De Gaulle utnyttjade denna möjlighet vid 5 tillfällen, hans efterträdare Georges Pompidou vid 3, Valéry Giscard d'Éstaing endast en gång, François Mitterand 6 gånger och Jacques Chirac 3.
Sarkozy tar själv till orda, inspirerad av den amerikanske presidentens "state of the union"-tal. Kommunisterna och De Gröna vägrar bevittna det. Socialisterna infinner sig, men vägrar utnyttja sin tilldelade talartid på 10 minuter - när Sarkozy gått därifrån.
Ledarsidorna diskuterar för eller emot presidentens tal samt för eller emot oppositionens, främst PS, Parti Socialiste's ställningstagande.
Libération (vänster): "Om frånvaron knappt är försvarbar är tystnaden det än mindre. Att lyssna på presidenten men vägra svara honom: ett lustigt sätt att bedriva opposition. Det hade tvärtom uppskattats om en lysande talare kunde säga emot, med talang och övertygelse. Men PS vill inte. Kanske vill man ge intryck av att kategorisk vägran. Dessvärre måste man nog frukta att de föredrar att tiga eftersom de inte lyckats enas om vem som skall föra deras talan. Nicolas Sarkozy har framför sig en autostrada. Vilka har öppnat den för honom?"
Le Figaro (höger) "Kommer republiken darra i sina grundvalar mellan klockan 15 och 16 för att Nicolas Sarkozy talar inför kongressen i Versailles? Vänstern vill gärna tro det, eftersom den behöver tro på någonting. Den kommer att proklamerna, med så mycken vältalighet och låtsad känslosamhet som stunden kräver, att den 22 juni 2009 är en dyster dag för republiken. (...) Förtjänar detta tal till kongressen sådan indignation? Naturligtvis inte. (...) En man som valts till republikens president för två år sedan skall sammanfatta sina handlingar i det förflutna samt de som ligger i framför honom. Varken mer eller mindre."
Enligt en undersökning utförd på uppdrag av Le Journal de Dimanche (urval 956 pers över 18 år) anser 56% att Sarkozy gör rätt.
#6 (oktober 2024): mest om böcker
2 månader sedan