torsdag 14 maj 2009

Musketörerna

När dammet nu tillfälligt lägger sig kan tre outtröttliga kämpar för det fria Nätet urskiljas: Jean-Pierre Brard (Parti Communiste Français), Patrick Bloche (Parti Socialiste) och Martine Billard (De Gröna) - som tackar för stödet på sin blogg, med en teckning av sig själv som musketör. Franska internauts kallar dem just musketörer: Den episka berättelsen om hadopi-lagen har skapat sina egna skurkar och hjältar.

Jean-Pierre Brard, elegant, vältalig och skärpt, har utmärkt sig under debatten i Nationalförsamlingen, och framstår nu som den främste politiske motståndaren till repressiva lagar på Nätet; tätt följd av Bloche och Billard, som med välgrundade invändningar, skarp argumentation och en myckenhet motioner hållit både debatt och intresse vid liv.

Men ett kanske ännu större personligt mod har krävts av Lionel Tardy (som offentligt sagt att han, i Albanels situation, skulle avgå) och Christian Vannestre; UMPs dissidenter som tagit ställning mot lagen så fort tillfälle givits, i opposition mot sitt eget parti.

Och på den andra sidan: Christine Albanel, svårt ansatt kulturminister, Frédéric Lefevbre, som utmärkt sig för sitt näthat, och Franck Reister, enmansutredaren som formulerat lagtexten och hårdnackat försvarat den vid kulturministerns sida.

Och så Sarkozy - som varit påtagligt frånvarande under den hårda debatten och inskränkt sig till att skälla ut sina misslyckade underordnade; främst Albanel, Jean-François Copé och Roger Karoutchi, i samband med den överraskande vändningen den 9 april, då hadopi-lagen röstades ner.

Vilket, som det visat sig, saknade betydelse.