fredag 27 mars 2009

Oui! Oui! Oui!

Europaparlamentet sätter ner foten i integritesfrågan: Mot statlig censur, mot systematisk övervakning - och för medborgerliga rättigheter. Det är djupt glädjande, en stor lättnad och ett ljus i mörkret.

La Quadrature du Net konstaterar snabbt att detta var en signal från Europa riktad direkt mot Frankrike. Alldeles särskilt avvisades den franska käpphästen "la riposte graduée", deras version av "three strikes, you're out", som syftar till att efter ett par varningar stänga av misshagliga från nätet.
Det är en svår motgång för Frankrikes kulturminister Christiane Albanel - men, konstaterar La Quadrature, ett bevis för att fransmännen kan vända sig till EU när deras rättigheter förtrampas på hemmaplan.

På samma sätt har jag sett EU-parlamentet som en sista räddning för medborgare i ett land där deras stat löper amok. Alldeles särskilt gäller detta oss, som medvetet gjorts skyddslösa mot staten och har en lång historia av statlig egenmäktighet.

Dessvärre har EU snarare tyckts svikta under den massiva attacken från diverse lobbygrupper och varit på väg åt helt fel håll - tills nu.
För oss, möjligen; en milstolpe, en fyrbåk! För vissa franska politiker; en rejäl örfil. And they had it coming.