onsdag 28 april 2010

Uppvaknanden II

Martine Aubry, ledare för Parti Socialiste (PS) och borgmästare i nordfranska staden Lille, börjar uppnå status av "presidentiable" - dvs. en person man kan föreställa sig som president.

När hon valdes till partiledare besegrade hon den förra socialistiska presidentkandidaten Ségolène Royale med minsta möjliga marginal; 0,04 procent (sic!). Aubry är en typisk produkt av det franska samhällssystemet och född in i den politiska klassen. Hon är givetvis énarque, som man kallar de som gått på ENA: École nationale d'administration, vilket närmast är obligatoriskt för franska politiker och höga statstjänstemän. Hennes far är Jacques Delors, tidigare socialistisk finansminister under Mitterrand.
Det är dock långt ifrån säkert att hon blir officiell presidentkandidat för Parti Socialiste. En uppmärksammad opinionsundersökning konstaterade nyligen att den mest förtroendeingivande och presidentiable av de olika vänsteralternativen är Paris' borgmästare Bertrand Delanoë, tätt följd av Aubry.

Delanoë (blogg) är en spektakulär politiker, inne på sin andra ämbetsperiod - mest känd för uppseendeväckande evenemang (som att varje år anlägga en sandstrand längs med floden Seine), och idérika lösningar för att minska utsläppen (som lånecyklar och introduktionen av ett spårvagnssystem). Han framstår som en god och anständig politiker som tar strid för mänskliga rättigheter och konsekvent tar moralisk ställning för socialliberala värden. Han kallar sig också libéral et socialiste.