onsdag 14 april 2010

Hela Havet Stormar II - rädslan

Presidentens rådgivare Pierre Charon och presidentens advokat Maître Thierry Herzog åtar sig att pressa fram en anmälan från Le Journal du Dimanche mot "introduction frauduleuse de données dans un système informatique" dvs."intrånget" och "introduktionen av de lögnaktiga uppgifterna" i tidningens datorer.

Till nättidningen Rue89 säger Charon: "Nous faisons de cette ignominie un 'casus belli'. Nous voulons aller jusqu'au bout pour que cela ne se reproduise plus jamais. Comme on dit, la peur doit changer de camp." "Vi ser denna vedervärdighet som en 'orsak att förklara krig'. Vi vill gå till botten med det här för att se till att detta aldrig mer upprepas. Som man säger: Rädslan hör hemma i motståndarlägret."

Nu börjar journalister på Le Journal du Dimanche att känna sig hotade. Charon tycks ha förlorat sinnet för proportioner. Åter kontaktad av Rue89 vidhåller han sin uppfattning och upprepar om och om igen uttrycket "rädslan hör hemma i motståndarlägret". Han kallar det inträffade för en "tsunami av vedervärdigheter" och antyder förekomsten av en bakomliggande internationell komplott.
Alla möjligheter för presidentparet att begränsa ryktesspridningen har nu glidit dem ur händerna. Carla Bruni-Sarkozy viftar bort det hela och förnekar all polisiär inblandning. Hon motsägs dock av inrikesministeriets säkerhetspolis som berättar att man visst utreder dessa rykten. Sarkozy rasar. I sitt djupa missnöje med sina närmaste medarbetare har han nu ställt in det dagliga morgonmötet, meddelar Le Monde, och Charon sägs ha fått order att hålla sig undan.

Vi bevittnar, enligt L'Express, Élyseepalatsets nedgång och fall. En maktsfär som vittrar och krackelerar under tyngden av ledarens destruktiva karaktärsegenskaper.

"Om Sarkozy vore en sinnesjukdom skulle han vara paranoia", skriver författaren Camille Laurens i vänstertidningen Libération. Hon kallar honom en "phobocrate" - en man som härskar genom rädsla, genom att sprida och exploatera den: "Alla kan misstänkas: föräldrar för att vara inkompetenta, barn för att vara förbrytare, fattiga för att lura välfärdssystemen, forskare för att dra benen efter sig på labbet 'där det är ljust och varmt', utlänningar för att vara terrorister, författare för att vara stora i käften och bäbisar för att vara vanartiga."

Och det värsta, fortsätter hon, är att detta är smittsamt. "Det är grunden för diktaturer, för regimer styrda av rädsla: Från början finns en paranoid, sedan drabbar det alla."